Calitatea stilului de viață ne influențează sănătatea în multe feluri, prin nenumărate mecanisme. În timp ce alegerile alimentare sănătoase și mișcarea ne oferă protecție, sedentarismul și dieta dezechilibrată favorizează instalarea patologiilor.
Una dintre consecințele stilului de viață nesănătos este insulinorezistența, un factor asociat cu prediabetul și diabetul zaharat tip 2. Din fericire, există soluții pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și menținerea stării de sănătate.
Descoperă în articolul următor ce este rezistența la insulină, cum apare și ce presupune terapia prin nutriție.
Rezistența la insulină sau insulinorezistența este caracterizată de un răspuns biologic alterat al țesuturilor periferice la acțiunea insulinei – hormonul produs de pancreas, care scade glicemia. Țesuturile țintă (mușchii, ficatul și țesutul adipos), care prezintă receptori pentru insulină, nu mai pot capta acest hormon, astfel încât nivelul glicemiei rămâne ridicat.
Comunicarea defectuasă între insulină și celule are drept consecință creșterea producției de insulină (hiperinsulinemie). Practic, în încercarea de a scădea glicemia, pancreasul produce mai multă insulină. În timp, acest organ nu mai poate compensa excesul de glucoză din sânge.
Astfel, insulinorezistența cauzează progresia spre prediabet și diabet zaharat tip 2.
Insulinorezistența poate avea cauze ereditare, dar poate fi favorizată și de o serie de factori care țin de stilul de viață.
Factorii predispozanți pentru rezistența la insulină sunt:
Rezistența la insulină nu produce simptome, până când se instalează diabetul zaharat. Insulinorezistența poate fi depistată cu ajutorul analizelor de laborator, mai exact prin calcularea indicelui HOMA, pe baza valorii glicemiei și insulinei din sânge.
Ce ne indică indicele HOMA-IR:
La NutriWise by Iulia Margasoiu, evaluăm starea de sănătate a pacienților și factorii de risc prezenți, înainte de inițierea intervenției nutriționale.
În cadrul consultației, evaluăm compoziția corporală, ceea ce ne oferă informații prețioase cu privire la dispunerea țesutului adipos. Recomandăm, de asemenea, efectuarea analizelor de laborator, în funcție de indicații.
În practica clinică, analizele precum HOMA-IR, hemoglobina glicată și glicemia bazală ne ajută să măsurăm riscul pacientului de a dezvolta diabet zaharat, precum și să monitorizăm în timp răspunsul la terapia nutrițională.
Clinica de nutriție și dietetică NutriWise mizează pe abordarea multidisciplinară a tuturor cazurilor clinice, strânsa comunicare cu medicii fiind unul dintre pilonii serviciilor de nutriție de înaltă calitate.
Sub îndrumarea nutriționistului-dietetician autorizat, pacienții cu insulinorezistență beneficiază de:
Specialistul te ajută să îți modifici obiceiurile alimentare actuale, în concordanță cu recomandările ghidurilor internaționale de terapie medicală nutrițională.
În vederea îmbunătățirii sensibilității periferice la insulină, se recomandă:
La pacienții cu suprapondere și obezitate, optimizarea personalizată a alimentației are ca obiectiv și eliminarea surplusului de kilograme. Îmbunătățirea indicelui de masă corporală (IMC-ul) și reducerea depozitelor de grăsime viscerală au ca rezultat creșterea sensibilității periferice la insulină.
Pentru a pierde kilogramele în plus nu se recomandă, însă, curele de slăbire rapidă. O slăbire sănătoasă are loc treptat prin nutriție echilibrată, fără înfometare, pentru a putea menține rezultatele în timp. Nutriționistul-dietetician realizează o restricție calorică moderată, adaptată nevoilor individuale.
Activitatea fizică este, de asemenea, o recomandare crucială pentru creșterea sensibilității la insulină și menținerea unei greutăți sănătoase. Încurajăm mișcarea de intensitate moderată, de tip aerobic, pentru minim 30 de minute pe zi sau 150 de minute pe săptămână. Cel puțin 6000 de pași pe zi aduc beneficii semnificative asupra stării de sănătate.
Prin toate aceste măsuri, putem îmbunătăți buletinul de analize de laborator, reducând astfel riscurile pentru sănătate.
Așadar, începe chiar de astăzi să faci o prioritate din stilul de viață sănătos, un instrument esențial pentru profilaxia bolilor cronice. Nu ezita să apelezi la NutriWise by Iulia Margasoiu, pentru servicii de nutriție personalizată, preventivă și terapeutică, conform tuturor nevoilor tale.