Nutriție

Ce este rezistența la insulină – terapia prin nutriție și stil de viață

Calitatea stilului de viață ne influențează sănătatea în multe feluri, prin nenumărate mecanisme. În timp ce alegerile alimentare sănătoase și mișcarea ne oferă protecție, sedentarismul și dieta dezechilibrată favorizează instalarea patologiilor. 

Una dintre consecințele stilului de viață nesănătos este insulinorezistența, un factor asociat cu prediabetul și diabetul zaharat tip 2. Din fericire, există soluții pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și menținerea stării de sănătate. 

Descoperă în articolul următor ce este rezistența la insulină, cum apare și ce presupune terapia prin nutriție.

Ce este rezistența la insulină

Rezistența la insulină sau insulinorezistența este caracterizată de un răspuns biologic alterat al țesuturilor periferice la acțiunea insulinei – hormonul produs de pancreas, care scade glicemia. Țesuturile țintă (mușchii, ficatul și țesutul adipos), care prezintă receptori pentru insulină, nu mai pot capta acest hormon, astfel încât nivelul glicemiei rămâne ridicat. 

Comunicarea defectuasă între insulină și celule are drept consecință creșterea producției de insulină (hiperinsulinemie). Practic, în încercarea de a scădea glicemia, pancreasul produce mai multă insulină. În timp, acest organ nu mai poate compensa excesul de glucoză din sânge.  

Astfel, insulinorezistența cauzează progresia spre prediabet și diabet zaharat tip 2. 

Cum se instalează insulinorezistența

Insulinorezistența poate avea cauze ereditare, dar poate fi favorizată și de o serie de factori care țin de stilul de viață.

Factorii predispozanți pentru rezistența la insulină sunt:

 • Sedentarismul (stilul de viață inactiv);
 • Alimentația dezechilibrată, bogată în alimente intens procesate, zahăr adăugat (dulciuri, sucuri, patiserie), cereale rafinate și grăsimi de origine animală – aceste alimente sunt bogate în calorii, favorizează creșterea în greutate și obezitatea abdominală. În plus, alimentele cu index glicemic ridicat produc un stres suplimentar asupra pancreasului, prin favorizarea secreției excesive de insulină; 
 • Excesul ponderal (supraponderea și obezitatea) – în special atunci când țesutul adipos este dispus în zona abdominală și viscerală (în jurul organelor);
 • Fumatul;
 • Hipercolesterolemia;
 • Excesul de alcool;
 • Anumite medicamente, sindroame genetice, boli endocrine (cum ar fi hipotiroidismul, acromegalia, sindromul Cushing) și alte afecțiuni (hipertensiunea arterială, sindromul de apnee în somn, sindromul ovarelor polichistice).

Diagnosticarea insulinorezistenței

Rezistența la insulină nu produce simptome, până când se instalează diabetul zaharat.  Insulinorezistența poate fi depistată cu ajutorul analizelor de laborator, mai exact prin calcularea indicelui HOMA, pe baza valorii glicemiei și insulinei din sânge.

Ce ne indică indicele HOMA-IR:

 • Optim (sensibilitate normală la insulină): sub 2
 • Rezistență posibilă la insulină: 2-2,5
 • Probabilitate crescută de rezistență la insulină: 2,5-5
 • Rezistență crescută la insulină: peste 5 (valori întâlnite la diabetici)

Terapia nutrițională la NutriWise

La NutriWise by Iulia Margasoiu, evaluăm starea de sănătate a pacienților și factorii de risc prezenți, înainte de inițierea intervenției nutriționale. 

În cadrul consultației, evaluăm compoziția corporală, ceea ce ne oferă informații prețioase cu privire la dispunerea țesutului adipos. Recomandăm, de asemenea, efectuarea analizelor de laborator, în funcție de indicații. 

În practica clinică, analizele precum HOMA-IR, hemoglobina glicată și glicemia bazală ne ajută să măsurăm riscul pacientului de a dezvolta diabet zaharat, precum și să monitorizăm în timp răspunsul la terapia nutrițională. 

Clinica de nutriție și dietetică NutriWise mizează pe abordarea multidisciplinară a tuturor cazurilor clinice, strânsa comunicare cu medicii fiind unul dintre pilonii serviciilor  de nutriție de înaltă calitate. 

Sub îndrumarea nutriționistului-dietetician autorizat, pacienții cu insulinorezistență beneficiază de: 

Nutriție personalizată 

Specialistul te ajută să îți modifici obiceiurile alimentare actuale, în concordanță cu recomandările ghidurilor internaționale de terapie medicală nutrițională. 

În vederea îmbunătățirii sensibilității periferice la insulină, se recomandă:

 • Consumul alimentelor cu index glicemic scăzut, care nu au un impact puternic asupra glicemiei – înlocuirea produselor cerealiere albe, rafinate, cu variante integrale;
 • Evitarea sucurilor îndulcite cu zahăr, dulciurilor din comerț și altor produse intens procesate industrial (mezeluri, semipreparate, snacks-uri) – dulciurile din comerț pot fi înlocuite cu deserturi dietetice fără zahăr, preparate acasă;
 • Creșterea consumului de fructe, legume și leguminoase boabe (linte, năut, fasole);
 • Limitarea consumului de alcool;
 • Evitarea alimentelor prăjite în ulei și prepararea dietetică a meselor (la abur, cuptor, prin fierbere);
 • Alegerea cărnii slabe, de pasăre, fructelor de mare și peștelui, în detrimentul cărnii roșii grase;
 • Integrarea grăsimilor sănătoase în alimentația zilnică, în cantități mici (ulei de măsline extavirgin, avocado, nuci, migdale și semințe crude);
 • Controlul porțiilor.

Scădere în greutate 

La pacienții cu suprapondere și obezitate, optimizarea personalizată a alimentației are ca obiectiv și eliminarea surplusului de kilograme. Îmbunătățirea indicelui de masă corporală (IMC-ul) și reducerea depozitelor de grăsime viscerală au ca rezultat creșterea sensibilității periferice la insulină. 

Pentru a pierde kilogramele în plus nu se recomandă, însă, curele de slăbire rapidă. O slăbire sănătoasă are loc treptat prin nutriție echilibrată, fără înfometare, pentru a putea menține rezultatele în timp. Nutriționistul-dietetician realizează o restricție calorică moderată, adaptată nevoilor individuale. 

Activitatea fizică este, de asemenea, o recomandare crucială pentru creșterea sensibilității la insulină și menținerea unei greutăți sănătoase. Încurajăm mișcarea de intensitate moderată, de tip aerobic, pentru minim 30 de minute pe zi sau 150 de minute pe săptămână. Cel puțin 6000 de pași pe zi aduc beneficii semnificative asupra stării de sănătate. 

Prin toate aceste măsuri, putem îmbunătăți buletinul de analize de laborator, reducând astfel riscurile pentru sănătate. 

Așadar, începe chiar de astăzi să faci o prioritate din stilul de viață sănătos, un instrument esențial pentru profilaxia bolilor cronice. Nu ezita să apelezi la NutriWise by Iulia Margasoiu, pentru servicii de nutriție personalizată, preventivă și terapeutică, conform tuturor nevoilor tale.