Nutriție

Obezitatea

Deși este considerată adesea doar o problemă de estetică, adevărata îngrijorare legată de obezitate este impactul negativ puternic asupra sănătății. 

Vorbim despre obezitate atunci când indicele de masă corporală (IMC-ul) depășește valoarea de 30 kg/m2. Cazurile de obezitate sunt în continuă creștere, inclusiv în rândul copiilor și adolescenților, fiind asociate cu o rată ridicată de morbiditate și mortalitate.

Țesutul adipos în exces are numeroase consecințe asupra stării de sănătate, care depind și de felul în care este dispus acest țesut. Adipozitatea dispusă abdominal și visceral este cea care ne îngrijorează cel mai mult, deoarece se asociază cu insulinorezistență, diabet zaharat tip 2, dislipidemie și risc cardiovascular ridicat (inclusiv de evenimente cardiovasculare majore – infarct miocardic acut și accident vascular cerebral). 

De asemenea, obezitatea este un factor de risc și pentru afecțiunile articulare (afectează adesea articulația genunchiului), pentru cele hormonale (cum ar fi hipotiroidismul), dar și pentru anumite tipuri de cancere. 

Tratamentul obezității presupune o intervenție nutrițională prelungită alături de creșterea nivelului de activitate fizică. Uneori, medicul poate prescrie medicamente, iar în cazurile complexe, poate recomanda chirurgie bariatrică. Pacientul cu obezitate trebuie, în orice caz, să rămână sub monitorizare pe întreaga durată a intervenției nutriționale și după. Deoarece această afecțiune este cronică, kilogramele pierdute pot fi ușor recâștigate, dacă obiceiurile sănătoase nu sunt menținute pe termen lung.

De cele mai multe ori, pacienții cu obezitate îmi spun că se simt în corpul altcuiva, așadar este vorba și de un impact psihologic major. Odată cu scăderea în greutate se obțin mai multe beneficii. Pe lângă  cele dorite pentru starea de sănătate, încrederea de sine este redată. Prin urmare, le doresc celor cu probleme de greutate să găsească acele cadre medicale (medici, dieteticieni, psihologi) cu care să rezoneze și cu care să poată face echipă pentru a-și atinge obiectivele! Vă asigur că se poate!