Menținerea unui sistem imunitar sănătos este o prioritate, mai ales în perioadele în care ne confruntăm cu diverse viroze, cum ar fi în sezonul rece. Un mod eficient de a ne întări imunitatea este să adoptăm un stil de viață sănătos și echilibrat. Pe lângă sport, odihnă și controlul stresului, o importanță deosebită o are nutriția. Să vedem care este legătura dintre aceste aspecte, concentrându-ne, de asemenea, asupra rolului crucial al microbiotei intestinale.
Pentru a susține funcția imună prin nutriție, ține cont de următoarele aspecte-cheie:
Microbiota intestinală, comunitatea de bacterii care trăiesc în intestin, joacă un rol vital în sănătatea noastră generală și în imunitate.
Probioticele sunt microorganisme vii, respectiv, bacterii benefice sau anumite tipuri de fungi care susțin sănătatea tractului digestiv și pot avea efecte pozitive asupra sistemului imunitar și a sănătății generale. Probioticele sunt adesea utilizate pentru a menține echilibrul florei intestinale, cunoscută și sub denumirea de microbiotă intestinală. Mențin o bariera protectoare în intestin, care previne pătrunderea bacteriilor dăunătoare în organism, reduc inflamația și pot influența sistemul imunitar. Printre sursele de probiotice se numără: chefirul, varza murată, iaurtul, miso, kimchi si anumite tipuri de brânzeturi (cele tari, fermentate).
Prebioticele sunt fibre alimentare, care nu pot fi digerate de către organism, dar care servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din colon. Acești compuși sunt implicați în stimularea creșterii bacteriilor benefice, numite probiotice. În esență, prebioticele oferă un mediu favorabil pentru ca bacteriile benefice să prospere în intestin. Drept surse, putem aminti: bananele, ceapa, usturoiul, sparanghelul, ciupercile, ovăzul, inul, cicoarea și alte legume sau semințe, precum și cerealele integrale.
Administrarea necugetată de antibiotice poate afecta negativ echilibrul microbiotei intestinale, afectând astfel sistemul imunitar. Antibioticele trebuie administrate doar la indicația medicului, alături de un supliment cu probiotice recomandat de specialist.
Pe lângă adoptarea unei alimentații sănătoase și a unei diete echilibrate, suplimentarea corectă cu vitamine poate aduce un plus de sprijin sistemului imunitar. Când ar trebui să luăm în considerare suplimentarea și de ce acest pas trebuie făcut sub îndrumarea unui specialist?
Suplimentarea unor nutrienți pentru întărirea imunității poate fi indicată în situații precum:
De ce este recomandat să ceri sfatul medicului sau specialistului în nutriție și dietetică, înainte să iei un supliment alimentar:
Următoarele suplimente alimentare sunt, de obicei, utilizate pentru susținerea imunității:
Dieta echilibrată rămâne, așadar, fundamentală pentru o imunitate puternică. În anumite situații, suplimentarea cu vitamine și minerale poate fi benefică. Cu toate acestea, este important să facem acest pas sub îndrumarea unui specialist, pentru a ne asigura că obținem beneficiile fără riscuri nedorite.
Sănătatea noastră este o prioritate și este esențial să o protejăm cu grijă și înțelepciune. Apelați cu încredere la un nutritionist-dietetician autorizat, pentru a vă îmbunătăți obiceiurile alimentare prin strategii eficiente.
Cu grijă pentru sănătatea voastră,
Iulia Margasoiu, bioinginer și nutritionist-dietetician